2018 m. sausio 18 d., ketvirtadienis

Kristina Gudonytė „Jie grįžta per pilnatį“

Kuo puikiausiai galiu rekomenduoti šią knygą ieškantiems istorinio romano paaugliams. Trys pagrindiniai veikėjai - paaugliai, ir netgi mūsų senasis valdovas Žygimantas Augustas - čia paauglys. Ir dar vienas įdomus istorinis personažas - alchemikas, magas, mistikas (ar dar kaip norite) Tvardovskis, arba lenkiškai - Pan Twardowski. Apie jį aš nebuvau girdėjęs, tad knyga atliko savo švietėjišką misiją.
Knyga ne tik apšviečia ir paskatina domėtis XVI a. pradžios Lietuva, bet ir parašyta gudriai. Vardai parinkti neatsitiktinai. Mistiniai elementai neatsitikiniai. Citata knygos pradžioje - neatsitiktinė. Šiuolaikinis pasaulis ir praeities pasaulis tarpusavyje dera... Na, neblogai. Paauglių tarpusavio bendravimas mane įtikino, kad daugmaž taip šiuolaikiniai paaugliai galėtų bendrauti.

Nesu ekspertas to, kokią literatūrą mėgsta ar nemėgsta paaugliai, bet knygą suskaičiau visai įdomiai ir kaip suaugėlis. Ne vienoje vietoje pasakojama istorija aiškiai galėjo pereiti į kur kas aštresnes scenas, čia jautėsi, kad rašytoja save stabdo, nes negali sau leisti pernelyg žiaurių ar seksualinės tematikos scenų. Bet tai nėra knygos minusas, nes vis vien gali paskatinti diskusiją tomis temomis. Tad vien jau tai, kad rašytoja jų nevengia ir duoda aiškų pagrindą apie jas kalbėtis, yra stipru.

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą