2017 m. gegužės 22 d., pirmadienis

Laura Sintija Černiauskaitė "Liučė čiuožia". Pirmos mintys

Rinkinyje apysaka "Penkiolikmetė", apsakymas "Darling, jis vilki mano paltą" ir trys pjesės. Būtų smagu pamatyti ir spektaklius, bet ką darysi.

Didesnį įspūdį paliko būtent pirmi du prozos tekstai. "Penkiolikmetė" puikiai atskleidžia jautrų paauglės merginos brandos laikotarpį. Tai daro gyvai, drąsiai, pasakojimo tonas kartais svajingas, bet dažniausiai psichologinis. Autorė neprovokuodama pasakoja ir apie merginos potraukį merginai, buvo labai įdomu bene pirmą kartą apie tai skaityti protingai parašytą prozos tekstą.

"Darling..." - smagi, humoristinė, ne visai švanki ir gana gudriai, iš skirtingų perspektyvų papasakota istorija: "Kai jos plaikstosi po ar virš tavęs kaip vėliavos, dievaži imi laikyti save kietu kotu!" (p. 84).

Pjesės: 1) Liučė čiuožia - apie poros santykius. Su sveika doze humoro, gyvais pokalbiais, dialogai įtikinami: taip tikrai žmonės kalba. Vis tik mano nuomone kai kurių scenų nereikėtų, arba jas reiktų geriau apgalvoti.
 2) Pjesė trims moterims ir Liudviko lavonui - patiko mažiausiai, nes pasirodė viskas gana suvelta. Na iš esmės tai lengva humoristinė pjesė, tad kai kam tikrai patiks. Vis tik man čia per daug painiavos, pvz., prie humoristinio tono visai netinka invalido vežimėlyje sėdinti moteris (pasmaugta?) su šiukšlių maišu ant galvos.
3) Išlaisvinkit auksinį kumeliuką - mano nuomone, geriausia iš trijų, priminė pirmosios Černiauskaitės knygos istorijas su magiškojo realizmo užuominomis. Tai taip pat humoristinė istorija, ir ją labiausiai norėčiau pamatyti kaip spektaklį. Esu įsitikinęs, kad linksmai praleisčiau laiką!

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą